Rapoon navettanäyttelyssä kesäkuussa 2014


Kesäkuussa 2014 Tuuloksessa Rapoon navetassa, Kimmon Galleriassa hausjärveläinen Pirkko-Liisa Juuri tuli ovelle vastaan tarjoten näyttelyvieraille raparperimehua. Samantien Juurelta sai selvityksen näyttelyn taiteilijoista, töistä ja tekniikoista. Kuvassa taustalla hänen omia töitään, alkaen sinisistä lasiorvokeista kipsireliefin luistelijoihin. Seinällä galleristi Kimmo Kaloisen töitä. Vaikka töitä oli paljon, näyttely oli kaunis ja tasapainoinen.

Kimmo Kaloinen on entinen opettaja, taidemaalari ja kesänäyttelygalleristi jo kuudetta kesää. Näyttelyssä olivat esillä sisaren hääpäivän jälkeisissä tunnelmissa maalattu näkymä salista sekä lapsuuden viisivuotisen sodan näyttämö, tuttavaperheen kesämökin kuisti. Kaloisen mukaan poikien tiettyyn ikävaiheeseen kuuluvat sotaleikit, joita tällä kuistilla hänen lapsuudessaan leikittiin.

Näyttelyssä oli esillä Kimmo Kaloisen värikylläisiä maisematöitä. Näyttelyn teema oli tänä vuonna Ikkuna maisemaan.

Lasse Tuomisen luontokuvat ovat haluttuja, ne kiertävät pitkin Suomea näyttelyissä. Tuominen oli kehystänyt kolme työtään aitoon ikkunakehykseen. Kimmo Kaloinen halusi ikkuna-teemalla kiinnittää näyttelyvieraiden huomion siihen, miten me itse valitsemme katsomisen kohteemme.
– Ihanne olisi tavallaan se, että näyttelyn jälkeen kävijä huomaisi ympärillään uusia asioita, joihin ei ollut kiinnittänyt aiemmin huomiota.

Tuula Parviaisen posliiniset ja keraamiset laatat on maalattu posliininmaalaukseen tarkoitetuilla väreillä erilaisiin nesteisiin ja öljyihin sekoitettuna. Halutun värisävyn vahvuuden saavuttaminen on välillä vaatinut maalaamisen ja polttamisen useampaan kertaan. Työt on poltettu 780–800 asteen lämpötilassa kahdesta kuuteen kertaan.

Irja Rantala toi näyttelyyn pastellitöitä. – Valo tulee pohjasta, mikä ei saa mennä tukkoon. Väreillä saadaan aikaan perspektiiviä, hän kertoi.

Rantalalta oli mukana myös kolme miniatyyrityötä, Espanjan matkalla tehtyjen luonnosten pohjalta tänä vuonna maalattuja.
Näyttely jatkui Rapoon kauniissa puutarhassa, joka itsessään oli jo elämys. Etualalla Karamellipuu ja taustalla Risuaita. Hyvänmielen töitä, joita katsellessa vähintäänkin alkoi hymyilyttää. Risuaidan kohdalla täytyi nauraa ääneen.
Taiteilija Marketta Mäntynen oli läsnä näyttelyssä aviomiehensä kanssa teoksessa He nukkuvat.
Ikkuna maisemaan -näyttely oli enemmän kuin kesänäyttely. Se oli mielenkiintoisia keskusteluja taiteen äärellä, lämpimiä kohtaamisia, taiteen ja ympäristön välistä vuoropuhelua, uusia ajatuksia ja näkökulmia 10 päivän ajan Suomen suvessa.
Ensi vuonna uudestaan!
Susanna Mattila

Tämäkin blogi on julkaistu Reska.fi -sivustolla.

Kommentit