Historia herää eloon

Suurenmoisena bonuksena kolmen oopperan retkelleni sain vielä kokea Aulis Sallisen Linna vedessä, juhlavuoden kantaesityksen Savonlinnan oopperajuhlilla. Linna osallistuu esitykseen paitsi esityspaikkana, visuaalisena elementtinä, myös akustisena tilana.
Linna vedessä esityksessä Olavin linna esiintyy Olavin linnassa. Kuva: Soila Puurtinen, Itä-Savo

Muistissa oli torstai-illan kenraaliesitys Sallisen oopperasta Kullervo. Minkäänlaisia odotuksia ei kuitenkaan kohdistunut tähän uuteen teokseen.
Jukka-Pekka Palo, kertoja. Kuva: Soila Puurtinen, Itä-Savo

Jukka-Pekka Palo oli oivallinen valinta kertojaksi. Palon karisma kantoi yli koko suuren salin, ja hänen kertomanaan historia heräsi yhtä lailla eloon kuin Sallisen sävellyksissä ja lauletuissa osuuksissa.
Tuija Knihtilä mezzosopraano ja Tommi Hakala, baritoni. Kuva: Soila Puurtinen, Itä-Savo

Laulajista suosikikseni nousi ennalta arvattavasti Tommi Hakala. Hänen baritonissaan on sävyjä, pehmeyttä ja tummuutta, josta pidän. Mukavaa, että baritonilla on esityksessä pitkä soolo-osuus. Tähän ääneen uppoaa mielellään. Myös mezzosopraano Tuija Knihtilä oli miellyttävää kuunneltavaa.
Tiina-Maija Koskela sopraano ja Jussi Myllys tenori. Kuva: Soila Puurtinen, Itä-Savo

Sopraano Tiina-Maija Koskela loisti omissa lauluosuuksissaan, mutta puhuttuihin kohtiin olisin kaivannut resitaalinomaista otetta, jotta ääni olisi kantanut syvempänä. Tenori Jussi Myllys tavoitti kauniita sävyjä omissa osuuksissaan, mutta omana suosikkitenorinani säilytti paikkansa kuitenkin Tuomas Katajala  (Ryöstö Seraljissa) näillä oopperajuhlilla.
Jukka-Pekka Palo, Tiina-Maija Koskela, Tuija Knihtilä, Jussi Myllys ja Tommi Hakala. Kuva: Soila Puurtinen, Itä-Savo

Libretto lipsahti paikoitellen historiakronikan puolelle, kuten vähän etukäteen pelkäsinkin.  Tunnin ja parikymmentä minuuttia jaksoi kuitenkin helposti, sillä Sallisen sävellys on varsin korvaystävällistä kuunneltavaa. Erilaisten luetteloiden sijaan olisi ollut mukavaa kuulla enemmän tarinoita, ihmiskohtaloita, kuten tarinat Sara Ursinasta ja Eric Tureson Bielkestä. Mutta missä olivat Aino Ackté ja kuuluisa pässi?
Lassi Nummen teksti oli parhaimmillaan luontoa kuvatessaan:
Helisi haapa, solisi virta, pääskyt
siukoivat sineä. Koko päivän laidasta
laitaan ei muita ääniä.

Linna vedessä oli upea kokemus tunteikkaan Savonlinnan retken päätökseksi. Kiitos kaikille, jotka nämä kokemukset mahdollistivat.
Erityisen suuret kiitokset Savonlinnan Pressitoimistolle, joka muisti bloggaajaa kattavalla pressikassilla, jotka on muuten ommeltu edellisvuosien opperajuhlien banderollikankaista. Hieno idea ja hieno kassi! Juhlakirjaa selatessa on mukava palata Savonlinnan ja Olavin linnan tunnelmiin.
Kiitos!

Aulis Sallisen Linna vedessä, juhlavuoden kantaesitys Savonlinnan Oopperajuhlilla 2017

Esitykset:
8.7. klo 14 kantaesitys , 9.7. klo 14
Esityskieli suomi.
Tekstitys englanniksi.
Esityksen kokonaiskesto noin 1 tunti 20 minuuttia. Ei väliaikaa.
Konserttiversio
Ville Matvejeff, musiikinjohto
Jukka-Pekka Palo, kertoja
Tiina-Maija Koskela, sopraano
Tuija Knihtilä, mezzosopraano
Jussi Myllys, tenori
Tommi Hakala, baritoni
Savonlinnan Oopperajuhlaorkesteri
Kari Heiskanen, konsertin toteutuksen suunnittelu
Pauliina Olkkonen, musiikkijärjestäjä
Tommi Saviranta, valot ja projisoinnit

Kommentit